Opinie ekspertów

Posłuchajcie Państwo, co na temat znaczenia mleka w diecie człowieka mówią profesorowie z Fundacji „Mleko dla Szkół, Mleko dla Zdrowia” oraz naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Poniżej znajdują się pliki audio, które można pobrać lub bezpośrednio odsłuchać.
Aby pobrać plik należy kliknąć na odpowiadający nam tytuł prawym przyciskiem myszy i wybrać opcję „Zapisz element docelowy jako”.

Prof. Andrzej Lenart – Przewodniczący Rady Fundacji (w latach 2000 ? 2012 Prezes Rady Fundacji)

Mleko – podstawa diety małych dzieci.
Świeże „Doskonałe Mleko” – wartościowy składnik naszej diety.
Wapń jako składnik świeżego mleka.
Czy świeże mleko odtłuszczone jest lepsze od tłustego ?
Pro-zdrowotne właściwości świeżego mleka.
Mleko surowe a mleko, które kupujemy.
Fundacja „Mleko dla Szkół, Mleko dla Zdrowia” 

Prof. Zofia Rudzka-Kańtoch – Honorowy Członek Rady Fundacji, Doradca Żywieniowy w Instytucie Matki i Dziecka

Wapń – jeden z najcenniejszych składników świeżego mleka.
Wapń – jeden z najcenniejszych składników świeżego mleka c.d.
Składniki świeżego mleka i ich znaczenie.
Zapotrzebowanie ludzkiego organizmu na wapń.
O czym powinniśmy pamiętać kupując świeże mleko ?

Prof. Aleksander Surażyński – Członek Rady Fundacji, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski

Wapń jako cenny składnik naszej diety.
Wpływ składników świeżego mleka na nasze zdrowie.
Proporcje występowania poszczególnych składników w świeżym mleku.

Dr Ewa Lange – Katedra Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW w Warszawie

Mleko a cukrzyca.

Dr Sa’eed Bawa – Katedra Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW w Warszawie

Mleko – składnik prawidłowej diety.
Witamina D jako składnik świeżego mleka.
Wpływ picia mleka na kondycję naszego serca.
Białko – ważny składnik świeżego mleka.