Dnia 23 marca 2017 r. firma ŁUKNAT zorganizowała w Sandomierzu konferencję nt. „Prozdrowotne właściwości mleka i przetworów mlecznych: rzeczywistość czy mit?” Prelekcję podczas spotkania wygłospił Prezes Fundacji „Mleko dla Szkół, Mleko dla Zdrowia” Pan prof. dr hab. Wojciech Cichy, który w sposób obrazowy, opowiadał o zaletach mleka i jego przetworach oraz o negatywnych skutkach całkowitego wyeliminowania go z naszej codziennej diety.
W konferencji wzięli udział dyrektorzy oraz nauczyciele szkół podstawowych z terenu woj. świętokrzyskiego, podkarpackiego i lubelskiego. Wśród zaproszonych gości byli także przedstawiciele władz Miasta Sandomierza, jak również przedstawiciele Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Kielcach wraz na czele z Panem Dyrektorem. Jackiem Tosiem.
Firma ŁUKNAT udostępniła do degustacji przybyłym gościom produkty mleczne, owoce, soki dostępne w ramach realizowanych przez nią programów „Doskonałe Mleko w Szkole” oraz „Owoce i warzywa w szkole”.